A fekete fokhagyma az új szuperfood! Elvileg házilag is elkészíthető jó minőségű, egészséges, bio fokhagymából.
Egy fermentálással előállított delikátesz, amit 40-45 nap alatt ellenőrzött hőmérsékleten (60-70 celsius fok) magas páratartalom mellett készítenek.
Csupán egy kalibrálható hőmérsékletű kemence kell hozzá, amelyben üvegtálban egy sorba rendezve helyezzük el a fokhagymákat. Majd beállítjuk a hőmérsékletet és 40 napig türelemmel várjuk az eredményt, amely nem is marad el. Aki nem akar bajlódni a macerás előállítással beszerezheti kereskedelmi forgalomból.
Ezalatt a gerezdek belseje a fehér színből feketére változik, elveszíti feszességét és egyfajta"'aszalt" jelleget ölt. Cukor és aminosav kémiai kölcsönhatásából melanoidin keletkezik , ettől a sötét árnyalat.
A fokhagyma "erős" illata eltűnik és a helyébe aszalt szilvás, balzsam ecetes, medvecukros, élesztős illat kerül. Textúrája a lágy puhától a ragacsos, szinte folyósig terjed.
Az íze fokhagymás és az édes gyümölcsös különböző fokozatait mutatja. Összetett íze miatt felhasználása nagyon változatos lehet.
Az egyszerű kenyérre kenhető krémektől elkezdve, az előételeken, a leveseken át a szószoktól a desszertekig terjed. Nagyrészt távol-keleti ízvilágú ételekkel harmonizál.
Szívesen kombinálják nehéz ételekkel. A fűszerek közül szereti a köményt, a tormát, a koriandert, és szinte minden olyat, ami magával a fokhagymával is harmonizál.
A gyümölcsök közül jó kiegészítője lehet az almának, a banánnak, a nektarinnak, az epernek és a mandulának.
Azt már régóta tudjuk, hogy a fokhagymának egészségmegőrző és öregedés lassító hatása van, ez a fekete fokhagymában hatványozottan valósul meg.
Antioxidáns tartalma tízszerese a normál fokhagymáénak. Javítja a koleszterin szintet, megelőzi a szívbetegségeket, erősíti az érrendszert és vértisztító hatása is van. Élvonalbeli gourmet éttermek sztárséfjei pedig elképesztő kreációkat tudnak alkotni ebből az inspiráló csoda anyagból.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.